Ida Hulkko liekeissä Tampereen erikoiskisoissa – 2 Suomen ennätystä!

15.06.2020

Uinnin kevätkausi 2020 päättyi varsin mukavasti Tampereella

Koronakevät ei kropassa painanut, kun TaTU:n Ida Hulkko hyppäsi lauantaina Tampere Invitational -kilpailuissa pitkän kilpailutauon jälkeen uintikeskuksen altaaseen - kahden lajin tuloksena oli kaksi Suomen ennätystä sellaisilla ajoilla, jotka eivät kansainvälisessä vertailussakaan kalpene.

100 metrin rintauinnin Ida kiisi aikaan 1.06,90, jolla hän paransi 45 sadasosaa Jenna Laukkasen nimissä ollutta Suomen ennätystä. Samalla alittui myös Tokion olympialaisten A-raja 1.07,07. Tampere Invitational ei kuitenkaan ollut kansainvälisen uimaliitto FINA:n virallisessa kisakalenterissa, joten aikaa ei ainakaan toistaiseksi hyväksytä viralliseksi näyttöajaksi. Uimaliitto odottaa tähän vielä vastausta FINA:lta.

100 metrin rintauinti ei jäänyt painamaan, kun hetkeä myöhemmin 50 metrin rintauinnissa hurja meno jatkui: Ida kohensi vanhaa SE:tään kahdella kymmenyksellä aikaan 30,33, joka toi Idalle myös maailmantilaston kärkipaikan. Vaikka koronaepidemia näkyi vielä poikkeuksellisissa Tampere Invitational -kilpailuissakin, ei Ida itse ollut huippusuorituksistaan yllättynyt. Henkinen kovuus nousi arvoonsa hyvin pienen osallistujamäärän kilpailussa, jossa Ida ilman kiritysapua ja normaalia kisailmapiiriä sai piiskattua itsensä mielentilaan, jossa ennätyksen tekeminen on mahdollista.

Koska tänä vuonna ei arvokilpailuja järjestetä, voitaneen katsoa hieman taaksepäin: 2010-luvun EM-kisoissa uudella 100 metrin Suomen ennätyksellä olisi oltu peräti neljästi mitaleilla. Kultaa olisi tullut vuonna 2012 Unkarista, hopeaa vuosina 2010 Unkarista ja 2014 Saksasta sekä pronssia vuonna 2016 Britanniasta. MM-kisoissa ajalla olisi parhaimmillaan oltu 5. sijalla vuona 2011 Kiinassa. 50 metrin rintauinnin aika olisi puolestaan tuonut 2010-luvun EM-kilpailuista kaksi kultaa ja kolme hopeaa. Kaiken kaikkiaan laadukasta tekemistä siis Idalta ja päävalmentaja Jere Jännekseltä!

Tampereen kutsukilpailuissa olivat mukana myös TaTU:n miehet Anton Herrala ja Roope Kastarinen, jolle kilpailut olivat samalla myös uintiuran viimeiset. TaTU kiittää Roopea hienoista uinneista, ja toivottaa kaikkea hyvää tulevaisuuteen!